Het oor wil ook wat - door Max Majorana.
november 24, 2008
OUD NIEUWS: MANIC STREET PREACHERS
Vandaag werd bekend dat Richey Edwards, voormalig gitarist van de Manic Street Preachers, door een rechter officieel dood is verklaard. De gitarist vertrok in 1995 van de één op de andere dag. Hij was alcoholverslaafd en depressief, en omdat zijn auto twee weken na de verdwijning gevonden werd nabij een Londense brug, werd al sinds zijn verdwijning aangenomen dat, hoewel zijn lichaam tot op de dag van vandaag niet aan werd getroffen, het om zelfmoord ging. Het heeft de geschiedenis van de Manic Street Preachers getekend. Ze besloten als drietal door te gaan. Je zou kunnen stellen dat de band na het verlies van de gitarist een minder radicale weg in is geslagen (lees: minder punk), die uiteindelijk leidde naar het imago dat de band vandaag de dag kenmerkt: een politiek nog altijd zeer geëngageerde maar minder ruige popgroep, die bovendien enkele grote hits op haar naam wist te zetten. De Welshmen gebruiken in hun muziek nog steeds teksten van Edwards en maken ook nog altijd een deel van de royalties over op een aparte bankrekening ten gunste van hun oud-bandlid, in de veronderstelling dat hij nog zou leven. Ach, triest verhaal. Bijgevoegd is de video van 'Ocean Spray', een latere single uit 2002.
november 20, 2008
RECENSIE: MAX TUNDRA - PARALLAX ERROR BEHEADS YOU
Een paar dagen geleden hoorde ik voor het iets van Max Tundra op de 3voor12 luisterpaal; zijn derde album is daar voorlopig gratis te beluisteren. Deze Londense alleskunner, die eerder al remixes maakte voor Franz Ferdinand en Mogwai(?!), maakt spastische muziek waarbij je volgens het cliché niet stil kunt blijven zitten. Clichés zijn er niet voor niets. Tel uit je winst. De muziek stuitert werkelijk alle kanten uit. Eerste single 'Will Get Fooled Again' is opzwepende indiepop met onweerstaanbare 1990s strings en vintage casio, op de potentiële opvolger 'Which Song' horen we Jamie Lidell in een kitscherige bui, terwijl 'Nord Lead Three' in feite een schizofrene lo-fi punksong is, compleet met van Kraftwerk geleende vocoders en noise in midi. Bovenal klinkt het allemaal zeer catchy, en behoudt Tundra met zijn stem van begin tot eind een aangenaam warme sfeer. Voor alle liefhebbers van Destiny's Child en(/of) Frank Zappa, en ieder die het wachten op een nieuwe plaat van About eigenlijk moe is. Parralax Error Beheads You, kan ik je vertellen, is sowieso een stuk duurzamer, want: rijker.
http://www.maxtundra.com/
http://www.myspace.com/maxtundra
november 16, 2008
VIDEO: LITTLE JOY - NEXT TIME AROUND
The Strokes staan momenteel op een laag pitje. De band hoopt in februari 2009 weer bij elkaar te komen in de studio (mogelijk met Rick Rubin achter de knoppen). Na reeds 2 soloplaten van Albert Hammond Jr. is het nu de beurt aan Nickel Eye en Little Joy, respectievelijk de bezigheden van bassist Nikolai Fraiture en drummer Fabrizio Moretti, om zich middels hun tweederangs formaties te manifesteren. Waar Nickel Eye tot op heden unaniem teleurstelt, heeft Little Joy met hun gelijknamige album een bescheiden triomf in handen - toch zeker in vergelijking met die andere zijprojecten. Overigens was vanaf het begin al duidelijk dat Fabrizio Moretti met zijn band per definitie de coolste zou zijn. Met de muziek bewijst hij het ook. Hij speelt samen met een in Brazilië alom bekende dude (Rodrigo Amarante genaamd, bassist van Los Hermanos, een band die aldaar een cultstatus geniet maar op het eerste gehoor weinig indruk achterlaat) en zijn nieuwe chick. Mooie samenzang. Het Portugees is de kers op de taart. Mooiste taal van de wereld. Studioversie (met drums) is wel beter.
RECENSIE: PONYTAIL - ICE CREAM SPIRITUAL
Ponytail - Ice Cream Spiritual
(release: 17 juni, We Are Free - US ONLY)
Ponytail is een van mijn persoonlijke revelaties van het seizoen. Deze band bestaat uit drummer Jeremy Hyman, gitaristen Ken Seeno en Dustin Wong, en vocaliste Molly Seagel. Nee maar! Geen bassist. Alle groepsleden zijn of waren studenten aan de kunstacademie in Baltimore, en de groep ontleent haar bestaansrecht feitelijk aan het gezamenlijke huiswerk van de vier leden. Dit stelt me in staat de term artrock (al eens spottend de overtreffende trap van indie genoemd) nog eens te hanteren.
Ponytail maakt bijzondere muziek, maar laat ik eerst lukraak met wat overeenkomstige groepen strooien. Weird als Deerhoof, luidruchtig als Parts & Labor, episch als Sonic Youth in haar beste jaren - eind 1980s.
Hetgeen Ponytail onderscheidt van alle groepen die ik tot nu toe heb gehoord, is Molly Seagel. Haar energieke vocalen zijn zonder meer de spil van de band. Teksten ontbreken, melodieuze zanglijnen ook. Zie, Molly Seagel is meer van de oerkreten. Niet normaal wat er uit dat mens ontsnapt. Gekreun en gekrijs zoals je het werkelijk nog nooit heb gehoord. Het doet me vaak denken aan de geluiden die Japanse vechtersbazinnen maken in videospellen als Tekken III. Wanneer je aandachtig luistert, merk je dat de vocalen echter verbazingwekkend goed bij de muziek passen. Ze illustreren niet alleen Ponytail’s aanstekelijke jeugdig enthousiasme, maar geven het album bovendien een geheimzinnig trekje dat Ice Cream Spiritual (een betere titel had het album trouwens niet kunnen krijgen) zo fris en opwindend laat klinken. Overigens verdient niet alleen Seagel de eer: 34 minuten lang wordt er in 8 nummers ook nog een salvo pompende drums en razendsnelle gitaren op de luisteraar afgevuurd. Je zult eerst door die ruwe bolster van noise heen moeten - een beetje doorzettingsvermogen is wellicht gewenst - maar bleek Nouns van No Age (om maar een voorbeeld te noemen) na een tijdje ook niet een van de leukste platen die dit jaar uit zijn gekomen? Juist.
De meningen over Ponytail zullen nogal verdeeld zijn. In dit geval is er dan ook geen gulden middenweg. Onweerstaanbaar of onverstaanbaar. Het best te ontdekken via Die Allman Bruder of Beg Waves, respectievelijk slot- en openingsnummer en eerste en tweede single van het album. Beg Waves is zelfs één van de beste singles die ik dit jaar gehoord heb.
http://www.myspace.com/jreamteam
htttp://www.jeremyhyman.com
november 12, 2008
VIDEO: SMOOV-E - RUSTY SQUEEZEBOX
The old timers spoke of a drifter who rode bareback searching for sweet release. His insatiable lust for fornication became that of legend... Dit is voor (vrouwelijke liefhebbers van vieze hiphop, maar zijn die ooit in de zaal?) en gangsters. Ik ben geen hiphopkenner, maar CARPOOLPARTY wil ook door hen gelezen worden. Deze Smoov-E schijnt zelfs al aan zijn achtste plaat toe te zijn! En de beat is vet. Je kunt hem naspelen op je drumstel. Fuck Timbaland. Niet zo tof komen doen met je mueslirepen! Bovendien is het ontzettend leuk wanneer een white man pretendeert een gangster te zijn. Dan kom je al snel terecht bij het type cowboy. Juist dit thema zorgt voor een behoorlijk hilarische video. Uiteraard te nuttigen met een korreltje zout - en een slok tequila.
november 06, 2008
RECENSIE: NO AGE IN PARADISO (04-NOV-08)
De ster van No Age is snel gerezen. Na het voorproefje Weirdo Rippers gonsde het al op internet, en hun debuut Nouns werd door veel critici bijzonder positief ontvangen. Hun show in de bovenzaal van Paradiso, 4 november jongstleden, is na optredens in diezelfde zaal én een overtuigende set op Lowlands hun derde avond voor Nederlands publiek. Een publiek dat er klaar voor is, de plaat heeft kunnen doorgronden en zich inmiddels heeft gerealiseerd dat de band een goede kans maakt om volgende maand hoog te scoren in de jaarlijstjes.
Uiteindelijk lost No Age deze hoge verwachtingen slechts gedeeltelijk in. Dat heeft meerdere oorzaken. Één van de redenen is het feit dat het optreden absurd vroeg begint; 1930. Beste programmeurs van Paradiso, op een gebruikelijke dinsdagavond zijn mensen dan net klaar met eten! Goed, de zaal is alsnog redelijk gevuld. En de vorige keer in Paradiso (een goed optreden in mei 2008) was de show maar een half uurtje later begonnen. Het is echter toch ook aan de groep zelf te merken dat dit een onchristelijk uur is voor een punkband. Een eenzame enthousiasteling doorbreekt de stilte en draagt hiermee feitelijk enkel maar bij aan de toch al wat gespannen sfeer.
Het optreden komt moeilijk op gang. De als opening dienende soundscape is feitelijk niet boeiend genoeg. Best vreemd. Afgezien van het feit dat Nouns een aantal sterke instrumentals bevat, zou je zeggen dat een vlammend begin de groep beter zou passen. Eventueel de gulden middenweg middels het sterke 'Every Artist Needs A Tragedy'. Ach, een band moet het ook spannend voor zichzelf houden, denk je dan. Maar in het eerste kwartier speelt het duo gek genoeg uitsluitend de zwakkere nummers van Nouns. Pas wanneer 'Sleeper Hold' de revue passeert, leeft zowel publiek als band zichtbaar op.
Weliswaar gaat het vanaf dat moment beter, toch zijn de kansen op een glansrijke avond dan al vrijwel verkeken. Dat is dus ook te wijten aan de setlist, die zelfs voor het publiek dat zich niet onmiddelijk bewust is van de overbodige vijftien minuten - een band als No Age zou immers niet een uur, maar gewoon drie kwartier moeten spelen - daarna maar weinig adempauze overlaat. Wanneer gitarist Randy Randall tegen het eind van het optreden Brain Burner inzet, een hoogtepunt, zit één van de overdreven pogoënde liefhebbers op het toilet. Dat noem ik een duidelijk voorbeeld van ongewenste onvoorspelbaarheid.
Kortom: het optreden is rommelig in de negatieve zin van het woord. Het wordt later op de avond in de Stubnitz, een concert dat overigens volledig is geregistreerd door 3voor12, niet beter. No Age snijdt zich op Election Day lelijk in de vingers. Zonde, want het had een memorabele avond kunnen worden.
Uiteindelijk lost No Age deze hoge verwachtingen slechts gedeeltelijk in. Dat heeft meerdere oorzaken. Één van de redenen is het feit dat het optreden absurd vroeg begint; 1930. Beste programmeurs van Paradiso, op een gebruikelijke dinsdagavond zijn mensen dan net klaar met eten! Goed, de zaal is alsnog redelijk gevuld. En de vorige keer in Paradiso (een goed optreden in mei 2008) was de show maar een half uurtje later begonnen. Het is echter toch ook aan de groep zelf te merken dat dit een onchristelijk uur is voor een punkband. Een eenzame enthousiasteling doorbreekt de stilte en draagt hiermee feitelijk enkel maar bij aan de toch al wat gespannen sfeer.
Het optreden komt moeilijk op gang. De als opening dienende soundscape is feitelijk niet boeiend genoeg. Best vreemd. Afgezien van het feit dat Nouns een aantal sterke instrumentals bevat, zou je zeggen dat een vlammend begin de groep beter zou passen. Eventueel de gulden middenweg middels het sterke 'Every Artist Needs A Tragedy'. Ach, een band moet het ook spannend voor zichzelf houden, denk je dan. Maar in het eerste kwartier speelt het duo gek genoeg uitsluitend de zwakkere nummers van Nouns. Pas wanneer 'Sleeper Hold' de revue passeert, leeft zowel publiek als band zichtbaar op.
Weliswaar gaat het vanaf dat moment beter, toch zijn de kansen op een glansrijke avond dan al vrijwel verkeken. Dat is dus ook te wijten aan de setlist, die zelfs voor het publiek dat zich niet onmiddelijk bewust is van de overbodige vijftien minuten - een band als No Age zou immers niet een uur, maar gewoon drie kwartier moeten spelen - daarna maar weinig adempauze overlaat. Wanneer gitarist Randy Randall tegen het eind van het optreden Brain Burner inzet, een hoogtepunt, zit één van de overdreven pogoënde liefhebbers op het toilet. Dat noem ik een duidelijk voorbeeld van ongewenste onvoorspelbaarheid.
Kortom: het optreden is rommelig in de negatieve zin van het woord. Het wordt later op de avond in de Stubnitz, een concert dat overigens volledig is geregistreerd door 3voor12, niet beter. No Age snijdt zich op Election Day lelijk in de vingers. Zonde, want het had een memorabele avond kunnen worden.
Abonneren op:
Posts (Atom)
Blogarchief
zie ook http://www.damusic.be