Het oor wil ook wat - door Max Majorana.

juni 06, 2008

SEMI-PROFESSIONEEL: UITVAARTCHART

De indeling en het verloop van een uitvaart kunt u zelf bepalen voor wat betreft crematiediensten. Een crematieplechtigheid duurt standaard drie kwartier, maar langer is ook mogelijk. Kerkdiensten hebben een meer beschreven indeling en verloop, en duren ongeveer een uur. Bij beide uitvaarten is muziek een vast onderdeel. Maar wat kiest u?

De keuze die u maakt is persoonlijk. Het moet bij de overledene en de uitvaart passen. Het kan zijn dat u een specifiek lied of muziekstuk wilt laten horen dat door een bepaalde artiest gezongen of gespeeld wordt. Dan ligt de cd voor de hand. Voordelen bij cd-muziek zijn dat u dan niet zelf naar muzikanten op zoek hoeft te gaan. En vaak worden er geen kosten voor berekend.

Kiest u voor live muziek dan moet u meer regelen. In overleg met de uitvaartverzorger - of zelf - zoekt u de musici. Veel muzikanten hebben goede stoelen nodig. En ook de plaats is belangrijk. Stel, u heeft een muziekstuk gepland bij het graf. Dan moet u er rekening mee houden dat bij slecht weer bepaalde instrumenten niet kunnen worden gebruikt. U kunt er overigens ook voor kiezen om in de kerkdienst live muziek te laten horen. Bijvoorbeeld door een koor, maar ook door muzikanten. Live muziek raakt mensen vaak meer dan de muziek vanuit de luidsprekers.

Muziek is goed te regelen met de uitvaartverzorger. Geef uw wensen duidelijk aan. Uw cd-muziek moet uiterlijk een dag van tevoren bij de uitvaartlocatie zijn. Zelfgebrande cd's kunnen echter worden geweigerd vanwege de kans op storingen. Kiest u voor live muziek, vraagt u dan of het crematorium of de begraafplaats samenwerkt met muzikanten. Er zijn er steeds meer die dat doen. En zal door uw keuze de uitvaart langer duren, dan kunt u eventueel kiezen voor een andere locatie om de uitvaartdienst te houden. Er is altijd een oplossing die aan uw wensen voldoet.


Niet geheel toevallig kwam ik terecht op de handige website
http://www.uitvaartkompas.nl
Beslist een bezoekje waard!

Dit is mijn crematie top 10:

1. radiohead - knives out
2. explosions in the sky - the moon is down
3. british sea power - remember me
4. tom waits - picture in a frame
5. clap your hands say yeah - cigarettes
6. blur - out of time
7. sigur ros - (8)
8. velvet underground - i'll be your mirror
9. smashing pumpkins - 1979
10. r.e.m. - imitation of life

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey die van explosions en van sígur ros zijn wel goeie ja. Aangezien ik in een rotstemming ben zal ik ook eens een leuk lijstje maken. Al niet meer gedaan sinds ik gothic was.

UitvaartZonderZorgen zei

Aangezien de nabestaanden vaak niet weten welke muziek de overleden persoon tijdens zijn uitvaart het liefst had willen horen, hierbij de tip om eens een kijkje te nemen op http://www.uitvaartzonderzorgen.nl.

Hier kunnen alle uiteenlopende uitvaartwensen worden geregistreerd en als het moment daar is, worden de juiste personen ingelicht en wordt er een stuk werk uit handen genomen.

Blogarchief


zie ook http://www.damusic.be