Het oor wil ook wat - door Max Majorana.

juli 19, 2008

OUD NIEUWS: CAKE

Cake (band)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cake (vaak gespeld als CAKE, dus met vier hoofdletters), is een band uit Sacramento, Californië, en is geformeerd in 1991. De band heeft enkele grote hits gehad. Ze zijn nog steeds actief en hebben vijf albums op hun naam staan.

De muziek van Cake wordt vaak gezien als zgn. alternatieve rock, maar de groep gebruikt vaak vele verschillende muziekstijlen per album, zelfs per nummer. Funk, pop, jazz, rap, country, blues en hiphop zijn terug te vinden in hun liederen. Zij zijn misschien wel het bekendst geworden door het spelen met taal en de semi-ongeïnteresseerde stem van leadsinger John McCrea. Gitaar en trompet worden het meest gebruikt om de bas funky uit te doen komen. "She's got a silk dress and healthy breasts that bounce on his Italian leather sofa"; de teksten doen op het eerste gezicht inhoudsloos aan maar vaak ligt er een diepere boodschap in, zoals in "Comfort Eagle", een nummer dat klaarblijkelijk over de globalisering van de maatschappij gaat.

Hun grootste hits zijn "The Distance" (een nummer dat vaak gespeeld wordt bij American-Football-wedstrijden), "Never There" (klaagzang over een meisje dat er nooit is) en "Short Skirt, Long Jacket" (laconiek nummer waarin de perfecte vrouw wordt beschreven). Ook hebben zij met behoorlijk succes "I Will Survive" gecoverd van Gloria Gaynor. De als tweede en derde genoemde nummers komen van Comfort Eagle, hun in 2001 uitgebrachte album. Dit album wordt gezien als hun meest succesvolle album, aangezien het de meeste hits opleverde (overigens bijna alleen in de Verenigde Staten) en het meest werd verkocht.

Op tours werkten ze samen met onder andere Modest Mouse, The Flaming Lips, De La Soul, "Latin techno fusion band" Kinky en de bluegrass-groep The Hackensaw Boys.


Copy/paste, zodat er wat te zien valt. De videoclip van 'Short Skirt Long Jacket' valt namelijk niet te embedden (suggesties voor een goede Nederlandse vertaling zijn van harte welkom), te wijten aan Sony/BMG, just so you know. Hoe dan ook, neem even vier minuutjes de tijd. Deze clip is simpelweg briljant, behorend tot mijn absolute favorieten, en maakt zoveel overbodig.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

absoluut geen favoriet van mij, ookal vind ik dit nummer prima op de dansvloer. maar die clip, Gaaf.

Anoniem zei

ze hebben ook een mooie cover van the guitar man. Het leuke is dat je op hun website al een aantal jaren je problemen kwijt kunt.
http://www.cakemusic.com/you.html

Blogarchief


zie ook http://www.damusic.be