Het oor wil ook wat - door Max Majorana.

juli 15, 2008

VIDEO: THE MUSIC - STRENGTH IN NUMBERS



Dit is de eerste single getrokken uit het gelijknamige nieuwe album van The Music, ook wel bekend als de band met de slechtste naam allertijden. Ik vind hen best goed, maar vraag me niet waarom.

Korte geschiedenis: de Britse muziekpers is verliefd op hun debuut uit 2002. Een piepjonge band met een - voor die tijd - verfrissend geluid. De naam zal indertijd wel voor lief zijn genomen omdat hij vooraf werd gegaan door Het Lidwoord. Mede door de geweldige productie klinkt The Music meeslepend, gewichtig, en bovenal urgent. In de hoogtijdagen van The Strokes belandde het album op menig jaarlijstje. Tweede album Welcome To The North is meer dan een goede opvolger, maar is voor veel bands van die generatie (neem The Strokes, The Libertines, Interpol, om de ware eendagsvliegen nog achterwege te laten) toch een commerciele mislukking. Je kunt het ze ook moeilijk kwalijk nemen. In tijden van nood tot de dood gehypt worden betekent automatisch een mindere tweede - in ieder geval toch volgens NME. Toegegeven, dat album brengt dan ook weinig vernieuwing, de singles zijn voorspelbaar, en bovendien is het artwork niet om aan te zien. FFWD: 2007, Nu-rave; 2008, Strength In Numbers.

Het nieuwe album borduurt voort op de vlotte, dansbare kant van de groep. In alle gevallen klinken de nummers echter minder dan zes jaar geleden. Luister naar de verschillende openingstracks van hun drie platen en het verschil is duidelijk hoorbaar. Toch klinkt Strength In Numbers voor het grootste deel nog altijd vertrouwd. Drums waar je niet stil bij kunt zitten en vervelende maar verslavende vocalen van Robert Harvey. De gitaren zijn ditmaal wat naar de achtergrond verplaatst. Ik vind The Music nog steeds gaaf, en zou maar al te graag eens naar een concert gaan. Deze band is niet cool, maar gewoon lekker. Een vergelijking met bands als Shitdisco en Infadels zouden ze moeiteloos winnen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb 3 weken geleden het album gekocht. Ik vind de drums heel goed en retestrak. Lijkt wel getriggerd.

Olav Abacus zei

ok tof! die drums zijn kenmerkend. zelf vind ik welcome to the north eigenlijk de tofste plaat.

Blogarchief


zie ook http://www.damusic.be